4 Ocak 2012 Çarşamba

KDV, gider yazılır mı?

Konu başlığının uygulamasını birçok meslektaşım bilir, ancak mesleğe yeni girmiş arkadaşlar için konuyu gündeme getirmeyi uygun gördüm.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun; “İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi” başlıklı 30’uncu maddesinde yüklenilen vergilerin bir kısmının indirim konusu yapılamayacağı belirtilmiştir.
Söz konusu madde ile indirim konusu yapılamayacak katma değer vergileri şunlardır;



“a-Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi,
b-Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekilde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi,
c-Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı’nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi,
d-Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi.”
Kanununun “Verginin Gider Kaydedilemeyeceği” başlıklı 58’inci maddesinde; “Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır. Buradan, KDV’nin gider yazılamayacağını anlamaktayız.
Ayrıca 1 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin “VIII-İndirim” ana başlığının altında, “A-Vergi indirimi” ve “B-İndirilemeyecek katma değer vergisi” alt başlıklarında açıklamalara yer verilmiştir.
Konuya tekrar ele alırsak: Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 58’inci maddesi bize ödediğimiz KDV’yi vergi matrahımızın tespitinden indirim konusu yapamayacağımızı belirtiyor, Kanunun 30’uncu maddesinde ise; indirilemeyecek verginin, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabileceğini belirtiyor.
Ayrıca binek otomobil işletmeciliği ile uğraşan mükelleflerin, işletme amacı dışında satın aldıkları binek otomobiller için de Katma Değer Vergisini gider yazabileceklerine hükmediyor.

Engin MALAY
Yenigün Gazetesi

Hiç yorum yok: