1 Ocak 2012 Pazar

Kullanılmayan Yıllık İzin Ücretine İlişkin Önemli Noktalar

4857 sayılı İş Yasasının 53 üncü maddesinde:
İşçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin süresi için ücretinin, hizmet akdinin işveren veya işçi tarafından feshedilmesi halinde akdin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine ödeneceği,
İşveren tarafından hizmet akdinin feshedilmesi halinde, 17 nci maddede belirtilen bildirim
süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi mecburi yeni iş arama izinlerinin yıllık
ücretli izin süreleri ile iç içe giremeyeceği” öngörülmüştür.



Yasa metnine göre, hak edilen yıllık izin ücretleri, “Sigortalının o ay içinde hak ettiği ücretler” niteliğinde olduğundan,
a) Sigortalıların hak kazanıp da kullanmadıkları yıllık izin süresi ücretlerine, iş sözleşmesinin feshedildiği tarih itibariyle hak kazanıldığından, sigortalılara ödendiği ayın (feshedilme tarihini içeren ayın) kazancı kabul edilerek sigorta primine tabi tutulmalıdır.
b) Hak edilmesine karşın kullanılmayan yıllık izin süresi ücretinin sözleşmenin feshinde ödenmesi yasal bir zorunluluk olmasına karşın, kullanılmayan izin ücretinin ödenmesi prim ödeme gün sayısında bir artış getirmemektedir. Bu nedenle, iş sözleşmesinin feshinde ödenen izin ücreti için sigorta prim belgelerinde ayrıca bir gün eklenmesi de söz konusu olmaz.
Süresinde Kullanılmayan Yıllık Ücretli İzin Ücretinin Esasları
Sigorta primine esas kazanç, o ay içinde ücret alınan gün sayısına göre hesaplanmalıdır.
Akdin feshinden önce kullanılmamış yıllık izne ilişkin yıllık izin ücreti giydirilmiş değil çıplak ücret üzerinden ödenir.
Kullanılmayan izin süresi son ücret üzerinden alacağa dönüşür ve çalışma karşılığı olmayan bu ödeme geniş anlamda ücret içinde değerlendirilmeyeceğinden ödenmemesi halinde yasal faiz yerine, bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz istenmesi isabetli olmaz.
Yıllık izin ücreti alacaklarına ilişkin zamanaşımı süresi beş yıldır.
İşyerinin devri durumunda yıllık izin ücreti alacağından sorumlu olan işveren aksine bir sözleşme olsa dahi önceki işveren değil, son işverendir.
Yıllık İzin Ücretinden Kesilecek Primler
4857 sayılı İş Yasasının 61 inci maddesi gereği;
Sigortalılara yıllık ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden iş kazaları ile meslek hastalıkları primleri hariç, diğer sigorta primlerinin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunundaki esaslar çerçevesinde işçi ve işverenler yönünden ödenmesine devam olunacağı” hükme bağlandığından, yıllık izin ücretlerinden, İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları sigortası primi hariç olmak üzere diğer sigorta kollarına ait primler kesilmelidir.
Şevket Tezel
Sözcü - 12.09.2008

Hiç yorum yok: