1 Ocak 2012 Pazar

Emeklilik sonrası çalışana ikinci kez kıdem tazminatı var mı?

Emeklilik sonrası çalışana ikinci kez kıdem tazminatı var mı yok mu? Emekli olduktan sonra özel sektörde ücretli olarak çalışan okurlarımızın, merak ettiği konulardan biri de bu...

Okurlarımızdan Veli Duran: “Emekli olduktan sonra, bir şirkette sekiz yıl çalıştım. Bu arada, hem emekli aylığımı hem de çalıştığım şirketten ücretimi aldım. Geçenlerde, Ağustos sonu itibariyle ben ve 12 arkadaşın görevine son verileceğini bildirdiler. İşverene gidip, kıdem tazminatını sordum; ‘Emeklinin kıdem tazminatı mı olur?' diye kızdılar. Benim gibi çok kişi, emekli olduktan sonra çalışıyor. Sayın Hocam, ben ve benim durumumda olanların kıdem tazminatı hakkı var mı yok mu?” diye soruyor ve Ağustos ayı bitmeden, bu konunun yanıtlanmasını istiyor.



TAZMİNAT HAKKI

İnsanlar, gençlik veya orta yaş döneminde, ileride emekli oldukları zaman; dünyayı dolaşmak, küçük bir kasabaya yerleşmek, deniz kıyısında bir ev ve küçük bir tekne alıp balık tutma hayali ya da başka hayaller kurarlar. Yıllar geçer ve emekli olurlar ama hayalleriyle değil hayatın acımasız gerçekleri ile karşı karşıya kalırlar. Bakıyor ki emekli aylığı ve kıdem tazminatı, bırak hayallerini gerçekleştirmeyi, yaşantısını sürdürmeye bile yetmeyecek. “Devam” diyor ve başka bir işte ya da ayrıldığı şirkette, tekrar çalışmaya başlıyor. Hem emekli aylığını hem de çalıştığı yerden ücretini alıyor. Daha sonra, o iş yerinde haksız yere işverence görevine son verildiğinde veya haklı nedenle kendisi iş akdini feshedip işten ayrıldığında, kıdem tazminatı alma hakkı var. Ayrıca; ikinci işyerinde çalışırken emekli aylığını almaktan vazgeçmişse, ayrılırken “kıdem tazminatını” almaya da hakkı var. Örneğimizdeki emekli kişi bekâr veya dul bir kadın ise, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılırsa, kıdem tazminatını almaya hak kazanıyor.

 AYRILDIĞI KURUM

Emekli olduktan sonra çalışanların, hangi kurumdan (TC Emekli Sandığı, SSK veya Bağ-Kur'dan) emekli olduğu önemli değil. Kıdem tazminatına hak kazanma nedenlerinden herhangi birisi ile iş sözleşmesi sona ererse, o işyerinde en az bir yıl çalışmış olması koşuluyla, kıdem tazminatı almaya hak kazanır. 

ZAMANAŞIMI 10 YIL

Kıdem tazminatı almaya hak kazanan bir işçiye, tazminatı ödenmezse, ne olacak? İşçi öncelikle, işverene noterden bir ihtar gönderip, kıdem tazminatını talep edecek. İhtarda belirteceği süre içinde kıdem tazminatı yine ödenmezse, “iş mahkemesinde” dava açacak. Bunun için bir avukata giderlerse, işleri daha da kolaylaşır. Kıdem tazminatının zamanında ödenmediği durumlarda, bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödeme yapılması gerekir. Faizin başlangıcı ise fesih tarihidir (Yarg. 9. HD., 10 Aralık 2010 Tarih ve E.2010/28814, K.2010/37142). Kıdem tazminatında zamanaşımı süresi 10 yıl. Bu nedenle, yasal hakkı olan kıdem tazminatını alamayanlar için süre yönünden sorun yok.

Şükrü KIZILOT
Hürriyet

Hiç yorum yok: