1 Ocak 2012 Pazar

Okul aile birliğinin kurumlar vergisine tabi olup olmadığı

Okul aile birliğinin kendileri kurumlar vergisinden muaftırlar. Ancak bu birliklerin işlettikleri ticari işletmeler bu muafiyetten yararlanamaz.

Konuya ilişkin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 14.08.2008 Tarihli özelgesi aşağıdaki gibidir.



İlgide kayıtlı dilekçenizde, … Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği’nin kurumlar vergisinden muaf olup olmadığı hususu sorulmaktadır. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1.maddesinin (c) bendi ile; iktisadi kamu kuruluşları kurumlar vergisi mükellefiyeti kapsamına alınmış, anılan kanunun 2. maddesinin 3. fıkrasında da iktisadi kamu kuruluşlarının tanımı yapılarak, Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup, faaliyetleri devamlı bulunan ve sermaye şirketleri ve kooperatifler dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmelerin iktisadi kamu kuruluşu olduğu hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre, Devlete, il özel idarelerine, belediyelere ve diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup devamlı olarak ticari, sınai ve zirai konularda faaliyet gösteren işletmeler kurumlar vergisi mükellefidirler. Öte yandan, aynı maddenin 6. fıkrasında ise; “İktisadi kamu kuruluşları ile dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmelerin kazanç amacı gütmemeleri, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunması, tüzel kişiliklerinin olmaması, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya iş yerlerinin bulunmaması mükellefiyetlerini etkilemez. Mal veya hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması, kar edilmemesi veya karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesi bunların iktisadi niteliğini değiştirmez.” hükmüne yer verilmiştir.

Okul aile birlikleri, Milli Eğitim Temel Kanununa göre çıkarılan yönetmelik uyarınca kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan amacı; okulun ihtiyaçlarının karşılanması, veli ve öğretmenler arasında işbirliğinin sağlanması olan ve bulundukları okul bünyesinde faaliyet gösteren birliklerdir.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 16.maddesinde 5257 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle okul aile birliklerinin gelirlerinin her türlü vergi resim ve harçtan muaf olduğu hükme bağlanmıştır. Bu muaflık, bizatihi okul aile birliğini kapsamaktadır.

Ancak, söz konusu muafiyet, … Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan ve okul adına faaliyet gösteren Okul Aile Birliği’nin kuruluş maksadı dışında ki faaliyetlerini kapsamamaktadır. Dolayısı ile okul aile birliğinin, kantin, açık alan, salon, otopark, halı saha v.b. gibi yerleri işletmeleri iktisadi işletme oluşturacak olup, iktisadi işletmelerin kurumlar vergisi mükellefi olacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 14.08.2008 Tarih ve B.07.1 .GİB.4.34.l6.01/KVK-4/1: sayılı Özelgesi )

Hasan YALÇIN
YMM

Hiç yorum yok: