1 Kasım 2012 Perşembe

Lise stajı emekliliği etkilemez.

Okurumuz Ali Çağlar, "1998-1999 yıllarında endüstri meslek lisesi gıda teknolojisi bölümünü okurken lise son sınıfta bir gıda fabrikasından SGK sicil nosu verilmiştir. SGK kayıtlarında sicil numaram var ama prim gün sayım gözükmüyor. 2005 yılında memur olarak göreve başladım. 1998 yılındaki SGK numaram emekliliğimde bir indirim durumu lehime sağlar mı?" diyor.



Birçok okurumuz, başlığı görünce kendi durumunu değerlendirdiğini görür gibiyim. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki meslek lisesi öğrencileri okul dönemlerinde sigortalı olurlar. Meslek liselerinde okumakta iken staja tabi tutulan öğrencilerin primleri öğrenim gördükleri okulları tarafından yatırılır. Eğer bu kişilerin anne-babası üzerinden sağlık yardımları almaları halinde, sadece iş kazası meslek hastalıkları kapsamında sigorta primi asgari ücretin yüzde 1'i oranında alınır.

İşletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilerden anne-babası üzerinden sağlık yardımları almayanlar için prim oranı, asgari ücretin %6'sıdır. Bu prim oranının %1'i kısa vadeli sigorta kolları, %5'i genel sağlık sigortası primidir.

Bu genel bilgilerden sonra, meslek lisesi öğrencileri için staj döneminde emeklilikle ilgili malullük yaşlılık ölüm sigorta primleri yatırılmaz. İşte bu nedenle staj döneminde ödenen kısa vadeli sigorta kolu primleri emeklilik için sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi mümkün olmadığı gibi, prim gün sayısı olarak da dikkate alınmaz.

Dolayısıyla okurumuzun 1998 yılındaki meslek lisesinde yapılan staj sigortası emekliliğini etkilemez. 2005 sigorta başlangıç tarihine göre 60 yaşını ve 9000 günü tamamlayınca memuriyetten emekli olur.

Resul Kurt - Dünya
09.12.2011

Hiç yorum yok: