10 Aralık 2011 Cumartesi

Şirket ortakları işçisinden az prim ödeyebilir mi?

Bir konferans için Mersin’de idim. Ev sahibi Mersin SMMM Odasının üyelerinin yoğun bir ilgisi var. Mali müşavir dostlardan birisi, “Şirket ortakları için basamak sistemi vardı. Bu basamağa göre prim ödüyorduk. Şimdi nasıl ödeyeceğiz, şirket ortakları işçisinden daha az prim ödenemez diyorlar, bu doğru mudur?” deyince, bir çok şirket ortağını ilgilendiren bu hususu mercek altına almaya karar verdik.

Bağ-Kur sigortalılarının, emeklilik ve sağlık haklarından yararlanmak için ödemeleri gereken sigorta primlerinin tutarını, kendisi asgari ücretle (837 TL) , asgari ücretin 6,5 katı (5.440,50 TL) arasında kalan olmak şartıyla kendisi tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Yani, eskiden 24 gelir basamağına göre prim ödeyen Bağ-Kur’lular, artık basamak sistemiyle prim ödemiyor. Basamak sistemi 1.10.2008 itibariyle kaldırıldı.

2011 biterken - dönemi kapatırken uyarılar

Yavaş yavaş yılı tamamlama telaşına girdiğimiz şu günlerde yıl sonuna dönük bazı hatırlatmalar yapayım istedim.

1- Ciro primi faturalarınızı en geç aralık tarihli almaya çalışın

Değerli okurlar, son zamanlarda ciro primi konusu değişik açılardan tartışma yaratmaya başladı.

a. İade sürecinde yaşanan sorunlar

Düşük oranlı KDV'ye tabi mal satışı nedeniyle KDV iadesi alan şirketlerin, malin satıldığı dönem dışında, hele de yılı geçtikten sonra gelen ciro primi faturalarında gösterilen KDV'nin iadesinin alınamayacağı iddia edilmeye başlanmıştır. Bu yaklaşım gıda sektörünün bir çok oyuncusu için adeta kâbus senaryosu halini almış görünmektedir. Bugüne kadar sorunsuz iade alan şirketler aniden hiç hesapta olmayan bu problemle karşı karşıya kalmışlardır. Birçok firmanın finansman yükü bu nedenle oldukça artmış, normalde alageldikleri KDV tutarları belki de hiç alamayacakları devreden KDV'ye dönmüştür. Bu yanlış süratle düzeltilmezse KDV bir servet vergilemesi haline gelecektir.

b. Geç gelen faturadaki KDV iddiası

Ciro primlerinin ayni yıl değil de izleyen yılda düzenlenmesi halinde, bu faturadaki KDV'nin artık indirilemeyeceği de iddia edilmiştir. Bu nedenlerle ciro primi faturalarınızı yıl bitmeden veya olabildiğince en geç Aralık tarihli almaya çalışınki bu tür tartışmalar sizin için bir önem taşımasın.

2- Bu döneme ilişkin faturalarınızı alin

2011 e ilişkin ancak 2012 tarihli gelen faturaların KDV'si ile ilgili olarak da yukarıda tartıştığımız sorunlar yaşanabilir. Mali İdare'den alınan yazılı görüşe istinaden geç gelen 2011 tarihli faturalarla ilgili KDV dâhil tutarı 2011 beyannamesinde gider olarak dikkate alabilirsiniz görüşü veriyorduk. Artık bu konuda da yeniden görüş alınmasını tavsiye ediyorum.