12 Aralık 2011 Pazartesi

Memurlar limited şirket ortağı olabilir.

2011/2 KPSS yerleştirmelerinde devlet memuru olarak atandım. Yeni yılda memur olarak görev yapacağım. Limited şirket ortağıyım. Memur olmamda bir sakınca var mı? T.A.

Devlet memurlarının şirket ana sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek olanların belirtilmiş olması ve ayrıca yönetim ve denetiminde görev almaması kaydıyla limited şirket ortağı olabilmesi mümkün. Devlet memurları ek gelir elde etmek için limited şirket kurmak isterlerse, memurluğuna zarar gelmeden belirttiğim şekilde şirket ortağı olabilir. Tüm memurların dikkatine...

Ali Şerbetçi - Takvim

12.12.2011

Sağlık nedeniyle kıdem tazminatı alma

Kıdem tazminatına hak kazanmanın koşullarından biride sağlık sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanmadır. Sağlık sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanma uygulamasında iş sözleşmesini işçi veya işverenden birisi fesh edebiliyor.

İşçi iş sözleşmesini;
- İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa,
- İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa, feshedebilir.
- Örneğin; işyerinde işçinin sağlığını tehdit eden kimyasal maddeler varsa, işçi ile aynı ortamda bulunan bir başka işçi veya işveren verem vb. gibi bulaşıcı bir hastalığa tutulmuşsa veya tozlu bir ortamda çalışan işçi akciğer hastalığına yakalanmışsa işçi iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir. İşçi iş sözleşmesini bu durumlardan biri ile feshederse ve bir yıllık çalışması varsa kıdem tazminatına hak kazanır.

Kaçakçılık suçuna vergi kaybı şartı

Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 359. maddesinde düzenlenmiş olan kaçakçılık suçu, mükelleflerin korkulu rüyası. Bu suç şekli suç olarak düzenlendiğinden ortada vergi kaybı olmasa bile suç oluşuyor. Kaçakçılık suçunun oluşması için kanunda belirtilen hareketin yapılması yeterli olup ayrıca vergi kaybının ortaya çıkması (çift defter kullanma fiili hariç) gerekmiyor.

VUK TASLAĞINDAKİ DURUM

Maliye Bakanlığı tarafından bir süredir yürütülen çalışmalar sonucunda Vergi Usul Kanunu taslağı hazırlandı. Henüz son şeklini almamış olan taslakta kaçakçılık suçunu oluşturan fiillere 258. maddede yer veriliyor. Söz konusu maddenin ilk fıkrasında; 'Vergi kaybına neden olacak şekilde aşağıda yer alan fiilleri işleyenler kaçakçılık suçu işlemiş sayılırlar' ifadesi yer alıyor. Bu ifadeden sonra kaçakçılık suçunu oluşturan fiiller üç bent halinde sayılmış. Taslakta yer verilen fiiller, halen yürürlükte olan VUK'ta düzenlenen fiilleri kapsıyor. Ancak, taslakta iki önemli farklılık var. Bunları başka bir yazımızda ele alacağız. Taslak, kullanılan dilin sadeleştirilmesi anlamında oldukça olumlu. Ancak, yürürlükteki kanunda yer alan anlaşmalı matbaa konusu taslakta da atlanmış durumda. Yani, anlaşmalı matbaanın sahte belge basması taslakta da suç fiilleri arasında sayılmamış.


Mali güce göre vergilendirme

Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan buyruğa göre Türkiye Cumhuriyeti ‘sosyal bir hukuk devleti’dir. “Demokratik sosyal hukuk devleti insan hak ve hürriyetlerine saygı gösteren, ferdin huzur ve refahını gerçekleştiren ve teminat altına alan, kişi ve toplum arasında denge kuran, emek ve sermaye ilişkilerini dengeli olarak düzenleyen, özel teşebbüsün güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayan, çalışanların insanca yaşaması ve çalışma hayatının kararlılık içinde gelişmesi için sosyal, iktisadi ve mali tedbirler alarak çalışanları koruyan, işsizliği önleyici ve milli gelirin adalete uygun bir biçimde dağılmasını sağlayıcı tedbirleri alan, adaletli bir hukuk düzeni kuran ve bunu devam ettirmeye kendini yükümlü sayan, hukuka bağlı kararlılık içinde ve gerçekçi bir özgürlük rejimi uygulayan devlettir.” (Anayasa Mahkemesi’nin 26-27/09/1967 gün ve 336/29 sayılı kararı)