6 Şubat 2012 Pazartesi

330 bin pazarcının sadece 48 bini vergi ödüyor.

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, Türkiye'de 330 bin pazar esnafından sadece 48 bininin vergi mükellefi olduğunu söyledi.

Çakman, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile ilgili Çanakkale'nin Biga ilçesinde, Biga Belediye Kültür Sarayı'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Çakman, geçen yıl çıkarılan Hal Yasası'nın 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girdiğini, veri tabanında yaşanan birtakım sıkıntılar nedeniyle kanunun pazarcı esnafına aksettirilmediğini söyledi. 2013'e kadar veri tabanı hazırlama çalışmalarının tamamlanarak Hal Yasası Yönetmeliği'nin, ardından pazar yerleri yönetmeliğinin çıkarılacağını belirten Çakman, 2013'ün birinci ayından itibaren kanunun tam anlamıyla yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Kayıt dışı fazla

Çakman, sektördeki kayıt dışına dikkati çekerek, "Türkiye'de 330 bin pazarcıdan sadece 48 bini vergi mükellefi. Türkiye genelinde kamuya ait cadde ve sokaklarda tezgah açan 330 bin pazar esnafı bulunuyor. Bunlardan 48 bini vergi veriyor. Geri kalanı ise kayıt dışı çalışıyor" dedi.

Biga pazarında yaklaşık bin sergi açıldığını, bunlardan yüzde 50'sinin kayıt dışı olduğunu iddia eden Çakman, "Aramızdaki haksız rekabete karşıyız. Kayıt dışı çalışma sorununu ilgili kurumlarla istişare ederek çözeceğiz. Çiftçi çiftçiliğini, pazarcı pazarcılığını yapsın. Haksız rekabetin ortadan kalkması için pazarda tezgah açan herkes mutlak suretle vergi mükellefi olacak" diye konuştu.

Toplantıya, Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Biga Sebze Meyve Gıda Pazarcıları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İdris Karaman, Çan Sebzeciler Odası Başkanı Cahit Keskin, Biga Ziraat Odası Başkanı Beytullah Elmacı, üreticiler ve pazar esnafı katıldı.

Hiç yorum yok: