18 Ağustos 2012 Cumartesi

SGK’da Çifte Sigorta Olur Mu?

Okurumuz Ahmet Gügük, “Bağ-Kur hakkında bir şey sormak istiyorum. Hiç bir kamu kurumundan net bir cevap alamıyorum. Konu hakkındaki yorumunuz nedir?Şu anda aktif olarak bir firmada sigortalı olarak çalışıyorum. Aynı zamanda ortağı olduğum bir limited şirket var. Ayrıca yeni bir firma kurmak istiyorum. Mesleğim gereği o firmada genel müdür olmam gerekiyor. Şu anda aktif sigortalı olarak çalışırken firmayı kurar ve genel müdür olursam, Bağ-Kur’a geçer miyim? Yoksa sigortalılığım devam eder mi?”diyor.

SGK mevzuatında, en çok sorun yaşanan konulardan birisi olan SSK ve Bağ-Kur çalışmalarının çakışması geçen yıl torba kanunla düzeltilerek önemli bir mağduriyet önlenmiş oldu. Yeni düzenlemeye göre, sigortalının 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık statüleri ile 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılacak.

1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bağ-Kur’lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir işyerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur. 

Ayrıca ortağı olmadığı bir şirkette SSK’lı olarak çalışan sigortalının, kendi adına şirket kurması halinde 4/a (SSK) sigortalılığı devam ettiği sürece Bağ-Kur primi ödemesine gerek yoktur. SSK sigortalılığı sona erdiğinde zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı başlar. Yani, okurumuzun 4/a (SSK) kapsamında sigortalılığı devam ettiği sürece şirket ortaklığından dolayı 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılmayacaktır.

4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, 4/a (SSK) kapsamında sigortalı bildirilemezler. Hatta ortağı olduğu şirkette bilfiil üçüncü bir kişinin işini de yapsa, 1.10.2008 tarihinden sonra artık hiç kimse kendisine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, 4-1/a bendi kapsamında sigortalı olmayacaktır.

Ancak, 1.10.2008 tarihinden önce, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı oldukları halde, usulüne uygun şekilde kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanların bu sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilmektedir.

Resul Kurt

Hiç yorum yok: