5 Ocak 2012 Perşembe

Staj yapan öğrencilere ücret ödenmek zorunda

Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliği 3. sınıfta okuyorum. Zorunlu 40 günlük stajım var okul sigortamı yapıyor? Torba Yasası’na göre bana ödeme yapmaları gerekiyor mu? Ben normal memur maaşının yarısını vermeleri gerektiğini duymuştum. Murat Korkmaz

Sayın okurum, 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu sizin sorularınıza yanıt veriyor. 3308 sayılı Kanun’un 25’inci maddesine göre; “Madde 25 - Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi veya vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde meslek eğitimi gören öğrenciye, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin %30’undan aşağı ücret ödenemez. Aday çırak, çırak ve öğrencinin eğitimi sırasında işyerinin kusuru halinde meydana gelecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işveren sorumludur. Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere sözleşmenin akdedilmesi ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümleri uygulanır. Sigorta primleri 1475 sayılı İş Kanunu’nun 33’üncü maddesi gereğince bunların yaşına uygun asgari ücretin % 50’si üzerinden Bakanlık bütçesine konulan ödenekle karşılanır.

Geriye dönük boşluk doldurma ve toptan ödeme diye bir şey yoktur.

01.01.1960 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 15.07.1977. Şu an çalışmaktayım, primlerim düzenli ödeniyor. Ama sigortamda uzun seneler boşluklarım oldu. Ne zaman, kaç yaşında ve kaç gün prim ödeyerek emekli olabilirim? Askerliği ve boşluklarımı ödesem faydası olur mu?