8 Ocak 2012 Pazar

Gelir vergisinde beyana tabi olmayan gelirler

Gelir Vergisi Kanunu’nun 85’inci maddesi gereği olarak mükellefler söz konusu kanunun ikinci maddesinde yazılı kaynaklardan bir takvim yılında elde ettikleri kazanç ve iratları, kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname ile beyan etmek zorundadırlar. Bir başka anlatımla beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanarak beyan edilmesi gerekmektedir. Ancak aynı kanunun 86’ncı maddesinde beyan edilmeyecek ve diğer gelirler nedeniyle yıllık beyanname verilmiş olsa bile beyannameye dahil edilmeyecek olan gelirler belirlenmiştir.

Tasdikli Yasal Defterlerin Arka Yüzüne Muhasebe Kayıtı Yapılabilir mi?

Vergi Usul Kanunu’nun 175’nci maddesi mükelleflere, defter ve muhasebelerini işlerine uygun olarak düzenleme imkanı vermekle birlikte defter kayıtlarında bazı zorunluluklara uyulmasını da gerekli kılmıştır. Kanun, “ Kayıt Nizamı” başlığında topladığı bu ödevleri 215-219’uncu maddelerinde hükme bağlamıştır.

Ayrıca, tasdike tabi defterlere ve tasdik işlemlerine ilişkin düzenlemelere Vergi Usul Kanunu’nun 220-226’ncı maddeleri arasında yer verilmiştir. Anılan maddelerden 225’nci madde de, tasdike tabi defterlerin ne şekilde tasdik olunması gerektiği hususları açıklanarak hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, müteharrik yapraklı defter kullanacak mükelleflerin bir yıl içinde kullanacaklarını tahmin ettikleri sayıda ve sıra numarasıyla teselsül edecek yaprakların her sayfasını teker teker tasdik makamının resmi mührü ile mühürletmeleri; tasdikli yaprakların bitmesi halinde ise sıra numarasıyla teselsül edecek yeni yaprakları da kullanılmadan önce tasdik ettirmeleri gerekmektedir.

Kayıt dışı çalışan 1 milyon kişi yakalandı.

İşçi maaşları bankalara yatınca kayıt dışı çalışan 1 milyon kişi devlete yakalandı. Çalışanlarının maaşlarını elden ödenmek yerine bankalara aktaran 60 bin patron da vergi ödemeye başladı.

Sigortasız çalışma işçilerin hem sağlığından hem de emekliliğinden çalıyor. İşçi ve işveren sadece maaş karşılığında anlaşıp sigorta primini göz ardı ediyor. Bu durumda hem ekonomi hem de çalışanın ailesi ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Kayıt dışı çalışan kimselerin eğer yeşilkartı da yoksa eş ve çocuklarını tedavi ettirmek için cebinden para ödemek zorunda kalıyor. Firma ve çalışanları için prim ve vergi ödemeyen patronlar yüzünden Hazine'nin verdiği sosyal güvenlik açığı ise her geçen yıl katlanarak artıyor.

2012 Yılı Vergi Cezaları

2012 yılında uygulanacak, yeni vergi cezaları belli oldu.Buna göre, fatura ya da fiş düzenlemeyen bir esnafa, tüccara ya da şirkete, 180 TL’den 88 bin TL’ye kadar ceza kesilebilecek.

Aynı ceza, serbest meslek makbuzu düzenlemeyen doktor ve avukatlara da uygulanabilecek. Satıcıdan fiş, fatura ya da doktordan makbuz almayanlara da ceza kesilebilecek.

FATURA VERMEYENE 88 BİN TL’YE KADAR CEZA

Fatura düzenlemeyen esnaf, sanatkâr, tüccar ya da şirketlere; faturaya yazılması gereken tutarın yüzde 10’u oranında “özel usulsüzlük” cezası kesilecek. Ancak bu cezanın tutarı, düzenlenmeyen her fatura için 180 TL’den aşağı olamayacak. Örneğin; 50 bin TL’lik satışa fatura düzenlemeyene, 5 bin TL ceza kesilecek. 2012 yılı içinde, fatura düzenlemeyen bir mükellefe kesilecek toplam ceza tutarı 88 bin TL’yi aşamayacak.