12 Ocak 2012 Perşembe

Gelir testi yaptırmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı adresleri

Genel Sağlık sigortası 01 Ocak 2012'den itibaren herkesi kapsamaya başladı. Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan ya da yakınlarından birinin sosyal güvenliğinden yararlanamayan herkes Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek.

Primlerin ne kadar ödeneceği yapılacak Gelir Testi sonucu belli olacak. Gelir Testi'ni yaptırmak için ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurmak gerekiyor. Başvurmayanlar en üst sınırdan prim ödeyecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nın adreslerine ulaşmak için buraya tıklayın.

GSS üniversite öğrencilerini de kapsıyor.

Hiçbir üniversite artık öğrencilerinin tedavi giderlerini karşılamayacak. 25 yaşını doldurmuş üniversite öğrencileri için son 20 gün. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmayanların, aylık bin 700 lira kazandıkları varsayılarak, her ay 213 lira prim borcu yazılacak.

1 Ocak’ta yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası üniversite öğrencilerini ‘fena’ vurdu. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren üniversite öğrencilerinin tedavi giderleri Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlıkları tarafından karşılanmıyor. Peki ama üniversite öğrencileri hastanelerden nasıl yararlanacak? Kim ne kadar ‘sağlık sigortası primi’ ödemek zorunda kalacak?

HERKES KAPSAMDA AMA…

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun, tüm hükümlerinin 01.01.2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi nedeniyle ülkede yaşayan tüm vatandaşlar, (bazı istisnalar dışında) genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Bu çerçevede üniversite öğrencilerinin, sağlık giderleri de öğrencilerin genel sağlık sigortası çeşitliliklerine göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak.


Ticari defterlerin kapanış tasdikini unutmayın!..

Ticari işletmelerin tutmak zorunda oldukları defterler ve bunların tasdikine ilişkin hükümler hem Vergi Usul Kanunu'nda (VUK), hem de Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) yer alıyor. Söz konusu kanunlara göre tutulması gereken defterler için açılış tasdiki, ara tasdik ve kapanış tasdiki olmak üzere üç tür tasdik söz konusu...

Açılış tasdiki, defterler kullanılmaya başlanılmadan önce yaptırılan tasdik olup hem VUK hem de TTK açısından zorunlu.

Ara tasdik, VUK'ta düzenlenmiş olup, tutulmakta olan defterlerin ertesi yılda da kullanılacak olması halinde, defterlerin kullanılacağı dönemin ilk ayı içinde yaptırılan tasdik işlem.

Kapanış tasdiki ise TTK'ya göre defterlerin kullanıldıkları dönemin sonunda yaptırılan tasdik işlemi. Defterlerin açılış tasdikinin yaptırılmaması, hem vergi hem de sosyal güvenlik uygulamalarında idari para cezası uygulanmasını gerektirirken; kapanış tasdikinin yaptırılmamış olması, başta defterlerin sahibi lehine delil olarak kabul edilmemesi olmak üzere birçok olumsuz sonuç doğuruyor. Bu nedenle de kapanış tasdiki, en az açılış tasdiki kadar önemli.

2012 Yılı Kıdem Tazminatı Tavanı

2012 yılında uygulanacak kıdem tazminatı tavanı belli oldu. Buna göre 01.01.2012 - 30.06.2012 tarihleri arasında kıdem tazminatı tavanı 2.805,04 TL olarak uygulanacak.

Kıdem tazminatı tavanı hesaplaması için buraya tıklayın.