21 Şubat 2012 Salı

GSS açısından kısmî süreli çalışma

Gelişmiş toplumlarda çalışma sürelerinin esnekliği önem kazanmıştır. Kısmi süreli iş ilişkisine dayalı olarak yapılan çalışmalar, verimliğin artması, istihdam maliyetlerinin düşürülmesi için bilhassa hizmet sektöründe sıkça rastlanan bir durumdur. Bu tür çalışma şekillerinden işletmelerde beklenen fayda, iş sürelerini daha verimli kullanmak, daha az personel ile daha kısa süreli çalışma sürecinde verimliliği yakalamak suretiyle daha fazla mal ve hizmet üretimi gerçekleştirmektir. Bunun için işletmelerde esnek üretim modeli, alternatif uygulama olarak ortaya çıkmıştır.

Yapılandırmada iki taksidini ödemeyene iptal yok.

Kamuoyunda Torba Yasa adı ile bilinen 6111 sayılı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun düzenlenmesi çerçevesinde "çeşitli sigorta ve vergi borçlarının isteğe bağlı olarak 6-9 veya 18 taksite bölünerek iki ayda bir ödenmesi yolu açılmış; biriken gecikme zamları da affa uğramıştı.

Kanundan binlerce vatandaş ve işletme yararlandı, yaklaşık 40 milyar liralık borç yapılandırıldı, bunun 15 milyara yakın bölümü 2011 yılı içinde tahsil edildi.