29 Şubat 2012 Çarşamba

Şubat ayı gün sayısının SGK'ya bildirilmesi

Şubat ayında SGK'lıların çalışma gün sayılarının ne şekilde hesaplanacağı konusunda uygulamada tereddütler yaşanmaktadır. Şubat ayında işe girenlerde veya çeşitli nedenlerle şubat ayında eksik günü olanların SSK gün sayısının nasıl hesaplanacağı "Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"de düzenlenmiştir. Esasen çok doğru olmamakla birlikte, maalesef usul ve esaslar SGK tarafından belirlendiği için, burada yanlışta olsa SGK uygulamasını açıklamak istiyorum. 

Sigortalıların; ay / dönem içinde ücret almaya hak kazandıkları süreler, E-Bildirge şifresi kullanmak suretiyle Prim Ödeme Günü bölümüne, hak ettikleri ücretleri ise "Hak Edilen Ücret" ve "Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" bölümüne kaydedilmektedir.

Kira geliri olmayana da mektup gitti!

Kira vergisinde bu yıl ilk kez uygulanan 'otomatik vergilendirme' sisteminde çeşitli yol kazaları yaşandı. Maliye Bakanlığı, yeni sistem çerçevesinde, bankalardan ve PTT aracılığı ile 'kira' adı altında yapılan tüm bilgileri topladı. Bu bilgiler ışığında da tam 1 milyon 200 bin vatandaşa 'kira verginizi ödeyin' mektubu gönderildi. Ancak sistemin yeni olması ve banka kayıtlarında da bazı hataların olması nedeniyle, kira geliri elde etmeyenlere de mektup gitti. Kira geliri elde etmediği halde, mektup alan vatandaşlar ise adeta vergi idarelerine akın etti. Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı'na günde en az 100 şikayetin geldiği bildirildi.