28 Temmuz 2012 Cumartesi

Anonim Şirketlere Getirilen Yenilikler

Yeni TTK ile anonim şirketlerin sermayelerine yönelik getirilen yenilikler

Bu yazımızın konusunu, Yeni TTK ile anonim şirketlerin sermaye yapısına ilişkin getirilen yenilikler oluşturmaktadır. Ancak, Yeni TTK ile getirilen yenilikleri anlayabilmek için öncelikle kısaca eski TTK'daki durum ele alınacaktır.

Bilindiği üzere, 6762 sayılı Eski TTK uyarınca, anonim şirketlerin kurulabilmesi için, özel kanunlarında aksine bir hüküm olmadıkça sermayelerinin en az 50 bin Türk Lirası olması ve en az 5 kurucu ortağın bulunması gerekmekteydi. (Md. 272, 277)

Borçlar Kanunu da değişiyor, ticari kredide eş rızası bitiyor.

Son günlerde ‘ticari kredilerde eş rızası şartı’ içeren düzenlemeyle gündeme gelen Borçlar Kanunu değişiyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iş adamlarına Borçlar Kanunu ile ilgili, “iş dünyasını olumsuz etkileyen, günlük işlemleri sıkıntıya sokan ne varsa bize bildirin” çağrısında bulundu. Babacan, tıpkı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) olduğu gibi şikayetleri değerlendirip Borçlar Kanunu’nda değişiklikler yapabileceklerini söyledi. Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde düzenlenen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) iftarına katılan Babacan, yaptığı konuşmada, Borçlar Kanunu’nu Meclis’ten geçerken sosyal tarafların tam anlamı ile dinlenemediği ve aceleyle geçtiğini söyledi.