9 Nisan 2013 Salı

Risk Analiz Raporu almayan işyerlerine ceza gelecek.

Risk analiz raporu alınmayan ilk ay için 3 bin 234 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 4 bin 851 TL idari para cezası uygulanacak.

“İş Sağlığı ve Güvenliği” açısından tüm işyerlerinde daha emniyetli bir çalışma ortamı sağlayabilmek için risk analiz raporunun hazırlanması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre, işverenlere işyerleri için risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu getirildi. Yeni kanuna göre risk analiz raporu alınmayan ilk ay için 3 bin 234 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 4 bin 851 TL idari para cezası uygulanacak.



Yüzde 100'ü önlenebilir

Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98’i, meslek hastalıklarının da yüzde 100’ü önlenebilir iken, gerekli önlemler alınmadığı için her yıl birçok insan sakat kalıyor veya hayatını kaybediyor. İşyerlerinde, çalışanlar açısından riskli durumların tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi risk değerlendirmesindeki en hassas unsur. Yasada risk değerlendirmesi; ‘İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar’ olarak tanımlanmaktadır. Konunun önemini bir kez daha gündeme getirmek amacıyla İş Hukuku Enstitüsü tarafından Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile ‘İş yerinde can ve varlık kaybı olmamalı’ kampanyası başlatıldı.

Can ve Varlık Kaybı Olmamalı

İş Hukuku Enstitüsü Başkan Yardımcısı Avukat Naciye Uçar; “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uygulamalar ve çalışmalar, işyerleri tarafından özellikle üzerinde durulması gereken hususların başında gelmektedir. Zira bu uygulamalar meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi açısından büyük önem arz ediyor. En önemli konu şu ki; çalışan sayısına bakılmaksızın bütün işyerlerinde risk analizi yapma zorunluluğu bulunuyor. Bakanlık tarafından bu konuda para cezaları belirlenerek yaptırım yoluna gidildi. Her ne kadar risk analiz raporu almamanın sonucu maddi olarak ölçülemese de yaptırım amaçlı olarak bakanlık müfettişlerince idari para cezası uygulanıyor.

Raporu en kısa sürede alın!

Uçar, "Enstitümüz, hem işverenlerin bilinçlendirilmesi hem de aykırılık durumlarında uygulanacak olan idari para cezasının topluma bildirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle iş sağlığı ve güvenliği açısından üzerinize düşenleri yerine getirebilmek ve daha sağlıklı, güvenli bir çalışma ortamı sağlayabilmek için işyerlerinin risk analizi raporunu en kısa sürede almasını tavsiye ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok: