9 Nisan 2013 Salı

İSMMMO'dan İş Sağlığı ve Güvenliği için 11 maddelik çözüm önerisi

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu için rapor hazırlayan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Türkiye’de iş kazası, hastalıkları ve ölümlerin en aza inmesi için yasada tespit ettiği sorunlara 11 maddelik çözüm önerisi sundu. 

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan 1 milyon 400 bin işletmeyi, 11 milyon işçiyi kapsayan yeni yasanın özellikle işveren ve işçi tarafından kolaylıkla anlaşılıp uygulanmasıyla bir yılda yaşanan yaklaşık 69 bin iş kazası, 700 meslek hastalığı ve 1700 işçi ölümünün en aza indirilebileceğini söyledi.

-Türkiye’de 1.4 milyon işletmeyi ve 11 milyon çalışanı kapsama alan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında rapor açıklayan İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) yasal düzenleme ve uygulamadan kaynaklanan sorunlara dikkat çekti ve açıkladığı çözüm önerileriyle Türkiye’nin daha az iş kazası yaşanan bir sürece hızlı geçiş yapılabileceği uyarısında bulundu. 

Risk Analiz Raporu almayan işyerlerine ceza gelecek.

Risk analiz raporu alınmayan ilk ay için 3 bin 234 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 4 bin 851 TL idari para cezası uygulanacak.

“İş Sağlığı ve Güvenliği” açısından tüm işyerlerinde daha emniyetli bir çalışma ortamı sağlayabilmek için risk analiz raporunun hazırlanması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre, işverenlere işyerleri için risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu getirildi. Yeni kanuna göre risk analiz raporu alınmayan ilk ay için 3 bin 234 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 4 bin 851 TL idari para cezası uygulanacak.