2 Aralık 2011 Cuma

Vergi Dairesi müdürleri eylemde

Türkiye’nin dört bir yanından gelen müdür ve müdür yardımcılarının katıldığı eyleme Gelir İdaresi Müdürleri de destek verdi.

REKOR KATILIM

Yaklaşık 1200 kişinin katıldığı eylemde katılımcıların önünde eşit ücrete eşit iş kokartı gözlendi. Müdürler bugün eşit işe eşit ücret kararnamesi ile mağdur olduklarını, iş yüklerinin çok fazla olmasına rağmen altlarında çalışan uzmandan daha düşük maaş aldıklarını ve bu durumun düzeltilmesini talep ettiler.

Bugünkü eyleme en büyük katılım İstanbul’dan gerçekleşti. İstanbul ekibi eyleme 5 otobüs 2 minibüs olmak üzere 350 kişi ile katıldı.

Anonim ve limited şirketlerde kâr dağıtımı ve yedek akçeler

Şirketlerde her pay sahibi, kanun ve esas sözleşme hükümlerine göre pay sahiplerine dağıtılması kararlaştırılmış net dönem kârına, pay oranında katılma hakkına sahiptir. (YTTK.Md:507)

Yıllık kâr, yıllık bilançoya göre belirlenir ve esas sözleşme aksine bir hüküm yoksa, kâr pay sahibinin sermaye payı için şirkete yaptığı ödemelerle orantılı olarak hesap edilir.

Kâr payı ancak net dönem kârından ve serbest yedek akçelerden dağıtılabilir. Kâr payına mahsup edilmek üzere avans kâr payı dağıtımı yapılabilir. Bu bağlamda ‘kâr payı avansı’ Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi olmayan şirketlerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı) bir tebliğ ile düzenlenecektir. (YTTK.Md:5009)

Yönetim kurulu üyelerine kazanç payları sadece net kârdan ve ancak kanuni yedek akçe için belirli ayrım yaptıklarından ve pay sahiplerine ödenmiş sermayenin yüzde beşi oranında veya esas sözleşmede öngörülen daha yüksek bir oranda kâr payı dağıttıktan sonra verilebilir. (YTTK.Md:11) Sermaye şirketlerinde ayrılması öngörülen ‘yedek akçeler’ Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 519. maddesinde hüküm altına alınmıştır.


İş sağlığı ve güvenliği yasası çıkıyor.

İş kazalarının en çok etkilediği ülkelerden birisi olan Türkiye'de, iş kazası ve meslek hastalığından dolayı yaşanan acıların azaltılması, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hazırlandı.

Gerçekten de özellikle çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bu yönde bir yasaya ihtiyaç vardı. Yasa, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacak.