8 Ekim 2011 Cumartesi

Tek Kişilik Şirketler Geliyor

Ticari hayatın temel taşlarından olan Türk Ticaret Kanunu Temmuz 2012 itibariyle aşama aşama yürürlüğe girecek. Şüphesiz yeni TTK ile ticari hayatın tarafları ve ticari enstrümanlara ilişkin bir çok yenilik geliyor. Şirketleri; kolektif, komandit, anonim, limited şirketler ile kooperatiflerden oluşacak. Şirketlerin elektronik ortamda yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarını yapabilmeleri mümkün olacak.

Sermaye şirketlerinde müdürler kurulu ve yönetim kurulu; kolektif, komandit, limited ve anonim şirketlerde de ortaklar kurulu ve genel kurul toplantıları on-line gerçekleştirilebilecek. Şirketler bölünebilecek ve farklı yerlerde fabrikaları olan bir şirket, her fabrikayı bağımsız bir şirkete dönüştürebilecek.

Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan veya ‘bilgi toplumu’ hizmetlerine özgülemeyen şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Küçük ölçekli işletmelere ise internet sitesi kurmaları için 1 yıl süre verilecek.