2 Ocak 2012 Pazartesi

Mirasçılık belgesi artık noterden de alınabilir.

Ölüm halinde mirasçıların yapmaları gerekenlerden biri de 'veraset ilamı' (mirasçılık belgesi) alınmasıdır. Mirasçılık belgesi; kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren bir resmi belgedir. Miras bırakan öldüğünde, mirasçıları mahkemeye başvurarak kendilerine veraset ilamı verilmesini talep edebiliyorlar.

Veraset ilamı için başvurulacak görevli mahkeme, 'sulh hukuk mahkemesi'. Yetki açısından bir sınırlama bulunmadığından, Türkiye'nin her yerindeki mahkemelere başvuru yapılması mümkün. Ancak, işlemlerin hızlı yürümesi bakımından ölenin nüfus kaydının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurulmasında yarar bulunuyor.

Ölenin birden fazla mirasçısının olması durumunda, mirasçılardan birinin talepte bulunması yeterli. Bu durumda diğer mirasçılar da dilekçeye yazılıyor. Başvuru üzerine mahkeme tarafında verilen belge, tüm mirasçılar için aynı sonucu doğuruyor.

Derneklerde tutulması zorunlu defterler ve tasdik usullerine ilişkin açıklama

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası derneklerde tutulması gereken defterlerle ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz:

Bilindiği üzere Derneklerin tutacakları defterler, İşletme Hesabı ve Bilanço Esası’na tabi olmaları bakımından ikiye ayrılmaktadır.

İşletme hesabı esasına göre tutulacak defterler; Karar Defteri, Üye Kayıt Defteri, Evrak Kayıt Defteri, Demirbaş Defteri, İşletme Hesabı Defteri, Alındı Belgesi Kayıt Defteridir.

Bilanço esasında tutulacak defterler; Karar Defteri, Üye Kayıt Defteri, Evrak Kayıt Defteri, Alındı Belgesi Kayıt Defteri, Yevmiye Defteri, Büyük Defter (Defter-i Kebir) ve Envanter Defteridir.

31.03.2005 tarihli 25772 sayılı Dernekler Yönetmeliği ile 30.10.2011 tarihli 28100 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Dernekler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre yukarıda yazılı defterleri kullanacak dernekler, bunları kullanmaya başlamadan önce derneklerin yerleşim yerinin bulunduğu İl Dernekler Müdürlüğüne veya notere tasdik ettirirler. İlçelerde, Büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler dahil, dernekler büro şeflikleri tarafından defter tasdiki yapılmaz.

Kasko değeriyle kıyaslamadan aracınızın vergisini ödemeyin!

Motorlu taşıtların 2012 yılı motorlu taşıtlar vergisi (MTV) birinci taksit ödemeleri başladı. Birinci taksit ay sonuna kadar, ikinci taksit ise temmuz ayı içinde ödenecek.

Motorlu taşıtların 2012 yılı motorlu taşıtlar vergisi yeniden değerleme oranı baz alınarak ortalama yüzde 10 oranında artırıldı. Binek otomobil ve ciplerin 2012 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları tablodaki gibi. Ancak özellikle silindir hacmi ve yaşı büyük araç sahiplerinin daha düşük vergi ödemeleri mümkün.

Bunun için MTV'yi ödemeden önce aracınızın vergi tutarını, kasko değeri ile kıyaslamalısınız. Böylece, tarifedeki vergiden daha az vergi ödemeniz mümkün olabilir. Aracınızın motor silindir hacmi ve yaşına göre belirlenen motorlu taşıtlar vergisi, kasko sigorta değerinin yüzde 5'ini aşıyorsa daha düşük vergi ödeyebiliyorsunuz. Uygulamadan yararlanmak için taşıtın kasko sigortasının yaptırılmış olması da gerekmiyor.


10 soruda Genel Sağlık Sigortası

Kimler GSS'li olacak? 

01.01.2011 itibaren Türkiye'nin tamamına yakını GSS kapsamına alınacak. Dolayısıyla kimler GSS'li olacak sorusu yerine, kimler GSS dışında kalacak diye sormak gerekiyor. Buna göre:
· Milletvekilleri,
· Kendi ülkesinde sigortalı olup da Türkiye'de bulunan yabancılar,
· Zorunlu askerlik görevini yerine getiren erler,

GSS dışında kalacak. Bunların dışındaki bütün işçiler, bağımsız çalışanlar, kamu çalışanları, isteğe bağlı sigortalılar, işsizler, ev hanımları ve yabancılar GSS'li olacak.

Part-time(kısmi süreli) çalışanlar prim ödeyecek.

İş mevzuatımız kısmi süreli istihdama cevaz veriyor. Bu kapsamdaki işçiler ay içinde toplam kaç saat çalıştırılmışlarsa, ücretleri ve sigorta primleri de buna göre hesaplanıyor. Aylık çalışma saatleri güne çevriliyor ve bu gün toplamıyla SGK'ya bildiriliyorlar. Ancak part-time çalıştırılan bu işçilerin, ay içinde 30 günden eksik kalan günlerine ait GSS primlerini kendileri ödemeleri gerekiyor. Bu yükümlülük dün itibariyle başlamış oldu.

Buna göre ocak ayı içinde, kısmi süreli çalışma dolayısıyla 30 günden az çalışan herkesin, takip eden ay içinde GSS primlerini 30 güne tamamlamaları gerekiyor.

Örneğin bir süpermarkette kasiyer olarak haftada 3 gün ve ayda 12 gün çalışıyorsunuz. 12 günlük primleriniz zaten işveren tarafından SGK'ya ödenmiş olacak. Ancak geri kalan 18 günün GSS primini (64 lira) kendiniz SGK'ya ödeyeceksiniz. Aksi halde genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanamayacaksınız.

Sadettin Orhan - Bugün
02 Ocak 2011

Ceza almamak için, vergi ödeme tebligatını yakından takip edin.

Vergi daireleri, mükelleflerin vergi borçlarını zamanında ödemediğini tespit ettiğinde, borçlu kişi veya şirketlere bunu hatırlatan ve bir an önce ödeme yapmalarını belirten bir yazı gönderiyor.

'Ödeme emri' denilen bu yazıda mükellefe borçlarının mahiyeti, tutarı, ne zaman ve nereye ödenmesi gerektiği, aksi takdirde cebri tahsil (haciz) yoluna gidileceği bildiriliyor. Belirtilen sürede ödeme yapılmaması halinde ise mal bildiriminde bulunulması gerektiği hatırlatılıyor. Mükelleflerin dikkat etmesi gereken önemli bir husus da herhangi bir mal varlığına sahip olunmaması halinde de bu durumun alacaklı idareye bildirilmesi gerektiği. Mal varlığı fazla olanların borcu karşılayacak seviyede bildirimde bulunmaları yeterli. Tüm mal varlıklarını bildirmeleri şart değil. Bütün bu işlemlerin de zamanında, yani 7 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde borçlunun üç aya kadar hapis cezası alması için cumhuriyet savcılığına başvuruluyor.