20 Mart 2012 Salı

Çocukların okul giderlerinin vergi avantajı

MART ayı gelir vergisi beyannamelerini verme dönemi olunca, sorular da arttı. Üç milyon civarında mükellef, 26 Mart Pazartesi akşamına kadar beyannamelerini vermek zorunda. Bu aşamada, bir kısmının bazı konularda kafası karışık “Şu nasıl olacak, bu nasıl olacak?” diye soruyorlar. En çok sorulanlardan biri de çocukların eğitim giderlerinin indirimine yönelik vergi avantajıyla ilgili..
AVANTAJ KİMLERE VAR?

Ücretliler (istisnai durumlar dışında) beyanname vermedikleri için onların çocuklarıyla ilgili vergi avantajı yok. O zaman, vergi avantajının kimlere olduğunu açıklayalım. Yıllık gelir vergisi beyannamesi veren, gerçek kişilere (kitapçı, konfeksiyoncu, bakkal, terzi, mobilyacı, lokantacı, inşaatçı, ayakkabıcı, yedek parçacı gibi ticari kazanç elde edenlere, avukat, doktor, mimar gibi serbest meslek kazancı elde edenlere, kira geliri, kâr payı, temettü beyan edenler gibi kişilere) vergi avantajı var. (Gelir Vergisi Kanunu Md.89/2) Hemen belirtelim; çocuk 18 yaşından büyükse, “çocuk” sayılmıyor. Örneğin üniversiteye giden 19 ya da 20 yaşındaki oğlunuz veya kızınız, çocuk sayılmıyor.


Fazla mesai ücretin yüzde elli fazlasıdır.

Ben bir okulun kantininde çalışıyorum, sabah 7'de başlayıp akşam 5'te çıkıyoruz. Ayrıca cumartesi günleri başka işe gönderiliyoruz. Sadece asgari ücret alıyoruz. Bizim mesai hakkımız var mı? 5...904644 Nolu SMS:

İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Haftada 45 saatin üzerinde yapılan çalışmalar fazla çalışmadır. Fazla çalışılan sürelerin ücretlerinin, saat ücretinin yüzde elli arttırılması suretiyle ödenmesi gerekir. Bu durumda sizin de fazla mesai ücreti almanız gerekir. Fazla çalışma ücretiniz ödenmiyorsa Çalışma Bakanlığı'na şikayet edin.