10 Ağustos 2012 Cuma

Borçlu Bağ-Kur’luya sağlık yardımı yok

Okurumuz Mehmet Çimen, “Babamın 8 bin lira Bağ-Kur borcu var. Şu anda babamın felç tedavisini yaptıramıyorum. Maddi durumum olmadığı için borcuda ödeyemiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Taksitle ödeme şansım var mı? Ya da babam benim üzerimden sağlıktan yararlanabilir mi?” diyor.


Bağ-Kur’da 18 yaş şart

Okurumuz Engin ÇELİK, “Şirketimizin ortağı 23/04/2012 tarihinde vefat etti. Şirket hisseleri anne ve üç çocuğuna kalmıştır. Rahmetlinin eşi sigortalı olduğunu da belirterek rahmetlinin 18 yaşından küçük olan 3 çocuğu için Bağ-Kur primi ödemek zorunda mıyız?” diyor.

Anonim şirket sermaye artırımında blokaj meselesi

Kanuna göre, anonim şirketin sermaye artırımı yapabilmesi için taahhüt edilen tutarın %25'ini bankada bloke etmek gerekiyor. Bunu yapabilmek için eskiden olduğu gibi şirkete kredi çektirip, bu krediyi ortak cari hesabına çekmek suretiyle sermaye taahhüt borcunun yerine getirilmesinin önü kapatılmıştır. Bu durumda ortağın sermaye artırım şartını yerine getirebilmesi için şahsi kredibilitesi ile bankadan şahıs olarak borçlanması veya bu imkanı yoksa yeni ortak almaktan başka çaresi kalmıyor. Aslında üst kurumlarca bu şekilde sermaye artırımı şartı konulmasının amacı da zaten şirketin öngörülen faaliyet için gerekli öz kaynağa ulaşmasının sağlanmasıdır.