9 Ocak 2012 Pazartesi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2B yasasının detayları açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinde, rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden bir değerleme olacağını açıkladı. Şimşek, peşin ödemelerde, yüzde 20 indirim yapılacağını da bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, 2B Taslağının temel parametrelerini açıklarken, 2B arazilerinde taksitli satışlarda, farklı bir düzenleme öngörüldüğünü söyledi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 3 bin gelir uzmanı alacak.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, 3 bin gelir uzmanı alımı için 18 Şubatta Ankara'da yazılı ve test usulünde sınav yapacak.

Sınava katılmaya hak kazanan adaylarla sınavın yapılacağı adresler Gelir İdaresi Başkanlığının ''www.gib.gov.tr'' internet sayfasında sınavdan en az 10 gün önce ilan edilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığının merkez veya taşra teşkilatı kadrolarında sınav tarihi itibariyle en az 3 yıl görev yapan (başka kurumlarda geçici görevli olanlar dahil), ÖSYM tarafından 10-11 Temmuz 2010 ve 09-10 Temmuz 2011 tarihlerinde yapılan KPSS'lerden birinden, KPSS–49 puan türünde 50 ve üzeri puan alan, üniversitelerin en az dört yıl süreli fakültelerinden veya yüksekokullarından birini bitiren, 2009 ve 2010 yıllarına ait sicil notları olumlu olan adaylar, sınava 9-20 Ocak tarihleri arasında başvurabilecek.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve yol haritası

Şirketleri yeni dönemde ne bekliyor ve neyi ne zaman yapmak gerekir. Bunun için kanun uygulama tarihleri yaklaştıkça şirketlerin yol haritası yapmasında fayda var. Yol haritasını belirlerken Yeni Ticaret Kanunu'nda yer alan yürürlük tarihlerinin dikkate alınması gerek. Ticaret Kanunu'nun bir kısmı 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Ancak birçok şirketi ilgilendiren, ana sözleşme değişikliği, web sitesi kurulması, Türk Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları'na geçiş, bağımsız denetim gibi hükümler daha sonraki tarihlerde yürürlüğe girecek. Kanunun getirdiği başlıca düzenlemelerin takvimi aşağıdaki gibi.

1 Temmuz 2012

Kanunun genel olarak yürürlük tarihi 1 Temmuz 2012'dir. Genel hükümlerden başlıcaları şöyle:

- Yönetim kurulu ve üst yönetim kadrolarının hukuki ve cezai olarak kusurları oranında sorumlu tutulmaları için kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanması,
- Genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılması,
- Kayıtlı sermaye sistemine geçmek isteyenlerin hazırlıklarını yapması,
- Ortakların şirkete karşı kişisel borçlanma yasağının başlaması, (Mevcut borçların kapatılmasının son günü ise, 30.06.2015'tir.)
- Tek ortaklı şirkete dönüşmenin başlaması,
- Yönetim kurulu ve genel kurula ilişkin değişikliklerin yapılması.

Yeni TTK ile şirketine para koyana da ceza geliyor.

Yeni TTK ile şirketleri bekleyen riskler

Yeni TTK’ya göre işletmeler her türlü belgenin sadece aslını değil kopyasını da saklamakla yükümlü. Eğer denetimde istendiğinde aslının yanı sıra kopyayı göstermezseniz ceza alacaksınız. Diğer bir maddede ise şirketin her türlü belgesinin üstünde yönetim kurulu ve genel müdürün isminin olması zorunlu tutuluyor. Buna göre faturada, irsaliyede bu isimler olacak.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda şirketleri ve sahiplerini gafil avlayacak birçok madde bulunuyor. Bu maddelere işletmeler tarafından dikkat edilmediği için birçok kişinin canı yanacak gibi. Örneğin 64’üncü maddede “Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür” deniliyor.