7 Aralık 2011 Çarşamba

Ticari defterlerin ibrazı ve delil olması

Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “İspat ve Deliller” başlığını taşıyan 4. Kısmının ikinci bölümünde “Belge ve Senetler”le ilgili hükümler yer almaktadır. (Madde:199-224)

Hukuki tanımlamadan da anlaşılacağı üzere “Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları” belgedir. (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu Md. 199)

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 222’nci maddesinin başlığı “Ticari Defterlerin İbrazı ve Delil Olması”dır. Buna göre “Mahkeme, davalarda tarafların ticari defterlerinin ibrazına kendiliğinden veya taraflardan birinin talebi üzerine karar verebilir. Ticari defterle ilgili düzenlemeler 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun “Ticari İşletme” başlıklı birinci kitabının beşinci kısmında yer almaktadır. (Madde:64-88)


Türkiye Noterler Birliği Muhasebeci Defter Bilgi Girişi Uygulaması Kullanım Kılavuzu

Noterler tarafından onaylanacak defterlerin muhasebeciler tarafından, Türkiye Noterler Birliği Online sitesi aracılığı ile önceden elektronik ortamda girilmesi ve uygulama tarafından verilen defter liste numarası ile Noterliklere gidilmesi durumunda, defter onaylama işlemlerinin hatasız, hızlı ve eksiksiz olmasının sağlanmasına yönelik, Türkiye Noterler Birliği Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından yayımlanan MUHASEBECİ DEFTER BİLGİ GİRİŞİ UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU yazı ekindedir.

http://archive.ismmmo.org.tr/docs/kilavuz/MUHASEBECI_DEFTER_BILGI_GIRISI_UYG.pdf