31 Ocak 2012 Salı

Basit Usul mükellefleri Gelir Vergisi beyannamesini Şubat ayında verecek.

Geliri, sadece Basit Usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olan mükellefler için beyanname verme süresi 1 Şubat 2012 tarihinde başlıyor.

Mükellefler 2011 yılı kazançlarına ilişkin beyannamelerini, Şubat ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine verebilirler.

GSS için SGK'ya başvurmayan yabancılara 886 TL ceza

1 Ocak 2012 itibariyle zorunlu genel sağlık sigortası (GSS) süreci başlamış oldu. Yeni sisteme göre bütün vatandaşlar GSS kapsamına alınacağı gibi Türkiye'de bir yıldan fazla ikamet eden yabancılar da (kendi ülkelerinden GSS'li değillerse) GSS'li sayılacaklar.

Ancak uygulamada Türk vatandaşları ile yabancılar arasında iki fark var. Birincisi, bir yıllık ikametini doldurmuş olan yabancılar gelir testine başvurmayacaklar. Bunlar doğrudan SGK'ya başvurup, en yüksek GSS primi olan 213 lirayı ödemeye başlayacaklar. Yani yabancıların, "Benim de gelir seviyemi ölçün, ona göre prim ödeyeyim" deme şansları yok.

Vergi Müfettişi Alımı İçin Önemli Açıklama

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kuruluna alınacak ilk etapta 400 toplamda ise 1,500 müfettiş yardımcısının alım süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, giriş için KPSS puanının geçerlilik döneminin 10-11 Temmuz 2010 ve 9-10 2011 tarihleri arasında olacağını söyledi.

Şimşek ayrıca, KPSSP40, KPSSP54 ve KPSSP57 puan türlerinden herhangi birinden 80 ve üzeri puan alanların sınava başvurabileceğini açıkladı. Maliye Bakanı, sınava girebilmek için başvuruda bulunanlardan en yüksek puan sıralamasına göre ilk 2000 aday arasında olma şartı aranacağının da altını çizdi.

Giriş sınavının önce klasik usulde yazılı daha sonra da sözlü olarak yapılacağını belirten Şimşek, sınavın yazılı bölümünün 3-4 Mart 2012 tarihinde yapılmasının planlandığının da belirtti.

Staj yaptırma zorunluluğu

İşyerimizde 170 personel çalışmaktadır. Yaz döneminin gelmesiyle stajyer öğrenci çalıştırmak istiyoruz. İş Kanunu’na göre belli bir oran var mıdır yardımlarınızı bekliyoruz. İsmi Saklı


Sayın okurum, 3308 sayılı Kanun’un 18’inci maddesine göre; “On ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az, yüzde onundan fazla olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitimi yaptırır. Öğrenci sayısının tespitinde kesirler tama iblağ olunur...” denilmektedir. Buna göre 170 personeliniz olduğundan, işletmenize en az dokuz, en fazla da 17 arasında stajyer öğrenci kabul edebilirsiniz.

Ali Tezel - Habertürk

Kaynak kullanımı destekleme fonu

Bakanlar Kurulu’nun 25 Ekim 2010 gün ve 2010/974 sayılı kararı ile ‘Bankalar ve finansman şirketlerince ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla gerçek kişilere kullandırılan tüketici kredilerinde uygulanacak Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesintisi’ oranı yüzde 15 olarak tespit edilmiştir. (28.10.2010 gün ve 27743 Sayılı Resmi Gazete)

4684 sayılı ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 3’üncü maddesi uyarınca Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükten kaldırılan hükümlere göre tahsil edilmeye devam olunur ve doğrudan genel bütçeye gelir yazılmak üzere Hazine hesaplarına intikal ettirilir. Kesinti oranlarını sıfıra kadar indirmeye veya on beş puana kadar yükseltmeye veya kesintiyi tümüyle kaldırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.