6 Eylül 2012 Perşembe

Zamanaşımlarında '1 yıl'a dikkat edin!

Mükellefle devlet arasında ortaya çıkan borç-alacak ilişkisini sona erdiren sebeplerden birisi de zamanaşımıdır. Özel hukukta borçlu tarafından ileri sürülmek zorunda olan zamanaşımı, vergi hukukunda mükellefin başvurusu olmaksızın hüküm ifade eder. Vergi hukukunda iki tür zaman aşımı düzenlenmiştir. Bunlardan ilki, Vergi Usul Kanununda düzenlenen 'tarh ve tebliğ zamanaşımı' diğeri ise Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da düzenlenen 'tahsil zamanaşımıdır'. Tarh ve tebliğ zamanaşımı, vergi dairesinin vergi alacağını tebliğ edebilme yetkisini ortadan kaldırır.


İsteğe bağlı sigortalılıkta şanslı kişiler

İsteğe bağlı sigortalılık, bir anlamda zorunlu sigortalılığı tamamlayıcı, bir anlamda da hiç zorunlu sigortalılık şansı bulunmayanların sosyal güvenliklerini güvence altına alan önemli bir sosyal güvenlik mekanizması. Günümüzde, özellikle AB ülkelerinde isteğe bağlı sigortalılık tamamen tamamlayıcı bir sigorta kolu olarak kabul ediliyor. Yani zorunlu sigorta içinde olup, belirli dönemlerde çalışma yaşamının dışına çıkanlar için tanınan bir hak. Bizde ise hem tamamlayıcı hem de tamamen müstakil bir sigorta alanı. Hayatı boyunca hiç zorunlu sigortalılığı olmamış bir kimse için sosyal güvenliğini sağlamak için bir yol.

Yeni TTK ve limitet şirket ortaklık payı satışında vergileme

Bilindiği gibi yeni Türk Ticaret Kanunu bir Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Kanun anonim ve limitet şirketlerin kuruluş, işleyiş ve ortaklık pay devirleri konusunda önemli yenilikler getirdi. Bu gün yazımızda ortaklık yapısında önümüzdeki dönemde önemli değişikliklerin olabileceği limitet şirketlerin pay devri ve vergilemesi konusunu ele alacağız.

Anonim şirketlerde olduğu gibi limitet şirketlerde de kanun koyucu tek bir gerçek veya tüzel kişinin kurucu olmasını yeterli görmüştür. Bununla birlikte azamî ortak sayısı gene 50 ile sınırlanmıştır. Ortak sayısının bire inmesi halinde (veya tek kişi ile kurulma durumunda) Kanun, anonim şirketlerdeki düzenlemenin bir benzerini getirmiş ve 7 gün içinde müdürlere tek ortaklı yapıya ilişkin belirli bilgilerin (ortağın adı, adresi, vatandaşlığı gibi) tescil ve ilan ettirilmesi görevini yüklemiştir.