16 Ocak 2012 Pazartesi

Part-Time çalışanlar da genel sağlık sigortası primi ödeyecek.

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve yeşil kart kapsamında olmayan, başka bir anlatımla sosyal güvenlik sistemi dışında kalan 1 milyon 700 bin kişi 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından resen tescili yapılacak bu kişilerin bir ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurup gelir tespiti yaptırmaları gerekiyor.

Bir de 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olup da part-time yani kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışanlar var. Aslında bunların da eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları gerekiyordu. Ancak, eksik günleri 30 güne tamamlama yükümlülüğü 1 Ocak 2012 tarihine ertelenmişti. Şimdi o süre doldu.

Part-time yani kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışanlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamak zorundalar. Ay içinde 30 günden az çalışanların eksik günlerini 30 güne tamamlamak için iki seçenekleri bulunuyor. Bunlardan birincisi, eksik günlerini isteğe bağlı sigortalı olarak tamamlamak. Diğeri ise sadece genel sağlık sigortası primi ödemek...

Özürlüler binek otomobil alırken KDV ödeyecek mi?

Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmeleri nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlük çeken vatandaşlarımız özürlü olarak kabul edilmekte. Son araştırmalarda ülkemizde yaklaşık 8,5 milyon kişinin özürlü olduğu tespit edilmiş durumda.

Mevzuatlardaki kolaylıklar

Anayasamız başta olmak üzere çeşitli kanunlarımızda engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama adapte olabilmeleri ve yaşamlarını daha rahat bir şekilde sürdürebilmeleri için birçok düzenleme mevcut. Bu düzenlemelerin; Gelir Vergisi, Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ilgilendiren bölümünü 21 Haziran 2010 tarihli yazımızda işlemiştik. Bugünkü yazımızda ise güncel bir tartışma konusu olan, özürlü vatandaşlarımızın binek otomobil alımında Katma Değer Vergisi ödeyip ödemeyecekleri hususunu mercek altına alacağız.