2 Temmuz 2012 Pazartesi

Mesleklerde taban ücret 2013’te başlıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanının maaşını düşük beyan eden şirketler için çalışma başlatmaya hazırlanıyor. İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ramazan Yıldız, “Kamuda bir öğretmen 2 bin lira alıyorsa, özelde 1.000 liradan bildirilemeyecek. Sistem buna izin vermeyecek” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), maaşlardaki gerçek dışı beyanları önlemek için meslek gruplarının reel ücret cetvelini ve taban ücret düzeyini tespit edecek. Bu meslek gruplarıyla ilgili SGK’nın öngördüğü ücretten düşük ücret bildirimi yapan şirket hakkında inceleme başlatılacak. Böylece bir mühendis ya da gazetecinin ortalama gelir aralığı belirlenecek. Bunun altında maaş gösterilen işyerleri için çalışma başlatılacak.

İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ramazan Yıldız, İstanbul Ticaret Gazetesi’ne uygulamayı anlattı. Yıldız, meslekler bazında taban ücret konusunda bilgisayar yazılımlarının ekim ayı sonuna kadar tamamlanacağını, 2013’ün başında ise uygulamaya başlanmasının hedeflendiğini söyledi. Yıldız, uygulamanın amacının, çalışma hayatında aldıkları ücretler eşit olmamasına rağmen sigortalıların SGK’ya asgari ücret üzerinden bildirilmesi sonucu oluşan prim kaybının önüne geçmek olduğunu belirtti.