29 Ocak 2012 Pazar

Çek yaprağı ‘bono’ gibi olacak

Karşılıksız çek yazanlara doğrudan hapis cezası verilmesini kaldıran tasarıda yapılacak değişiklik ile 6 aylık yasal takip süresi 3 yıla çıkarılarak çek yaprağına ‘bono’ statüsü kazandırılacak.

Meclis Genel Kurulu’nda önceki gün görüşülmeye başlayan tasarının kalan 4 maddesinin görüşmelerine salı günü devam edilecek. Genel Kurul’da kabul edilen önergeyle “dolandırıcılık, belgede sahtecilik veya başka bir suçun işlenmesi halinde” Türk Ceza Yasası’ndaki genel hükümlerin uygulanacağı konusunda pekiştirici bir hüküm tasarıya eklenmişti. Ak Parti Grup Başkanvekilleri, alacaklı mağdurların takip yolunu güçlendirmek amacıyla ikinci bir önerge hazırladı. Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “6 aylık zaman aşımı süresini 3 yıla çıkarmak istiyoruz. Mevcut uygulamada 6 aylık süre içinde takibat başlatılmazsa çekin kıymetli evrak özelliği kayboluyor. Önergeyle çekin bono statüsünde değerlendirilmesini sağlayacak. 3 yıl boyunca alacaklı kıymetli evrak statüsüyle takibat yapabilecek, başkaca suç unsuru varsa suç duyurusunda bulunabilecek. Böylece mağdurlar arasında bir denge kurmak istiyoruz” dedi.

MTV gider yazılır mı?

Gelir Vergisi Kanunu’nun; “İndirilecek Giderler” başlıklı 40’ıncı maddesinde, safi kazancın tespit edilmesi için on tane fıkra yer almaktadır.

Bunlardan 5’inci fıkrada; “Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.”

6’ıncı fıkrada; “İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar.”

Devam eden 7’nci fıkrasında ise; “Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar.” gider yazılacağı hüküm altına alınmıştır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun; “Gider kabul edilemeyen ödemeler” başlıklı 41’inci maddesinde, gider olarak kabul edilmeyen ödemelere ait dokuz fıkra bulunmaktadır.

8’inci fıkrada; “Kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri ile amortismanları;” gider olarak yazılamayacağını hüküm altına almasına rağmen, işletmelerin aktifinde kayıtlı diğer araçlar için yapılacak harcamaların gider yazılamayacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.