5 Mart 2012 Pazartesi

İşçinin bilgisayar ve e-mail yazışmalarının işverence denetlenmesi

İşverenin, denetim yetkisi nedeniyle işçi ile işveren arasında uyuşmazlık, her zaman yaşanmaktadır. İşçi açısından bakıldığında ise, işçiye ait bazı özel bilgilerin, işverenin eline geçtiği ve bu özel bilgilerin öğrenilmesi nedeniyle işçinin, manevi olarak ciddi şekilde yıprandığı görülmektedir. İşveren açısından bakıldığında ise, işin yürütümünde aksamaların olmaması ve işyerindeki işleyişin bozulmaması nedeniyle işverenin, bu tür denetim yetkisine sahip olması doğal bir durum olarak görülebilir.

Kar payı ve temettü gelirlerinin beyanı

2011 yılında belli bir tutarın üzerinde anonim ve limited şirket kar payı (temettü) geliri elde edenler, 26 Mart akşamına kadar beyanname verecekler. Ancak bazıları beyanname vermekle birlikte, vergi ödemeyecekleri gibi üste vergi iadesi alacaklar.

KİMLER BEYANNAME VERECEK?

Anonim ve limited şirket kar payları, menkul sermaye iradı sayılıyor ve Gelir Vergisi Kanunu'nun 22. maddesine göre, kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna. Gelir Vergisi Kanunu'nun 86. maddesine göre de 2011 yılında elde edilen tevkifata (vergi kesintisine) tabi tutulmuş menkul sermaye iratlarının beyan edilmesi için, brüt (vergi kesintisi yapılmadan önceki) tutarının 23 bin TL'lik beyan sınırını aşması gerekiyor.


Hayati Yazıcı: Yeni TTK’yı ertelemek ya da değiştirmek gündemimizde yok

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, iş dünyasının yeni Türk Ticaret Kanunu’nun bazı maddelerinin değiştirilmesine ve yürürlük tarihinin ertelenmesine ilişkin taleplerinin kendilerinde ‘değişiklik ve erteleme’ yönünde bir kanaat oluşturmadığını açıkladı.

İş dünyasının çok isteyerek TBMM’deki tüm siyasi partileri uzlaştırıp yasalaşmasını sağladığı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 1 Temmuz 2012’de başlayacak yürürlüğünde erteleme ihtimali çok zayıfladı. Söz konusu kanunun ‘patronu’ konumundaki Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bir süreden beri iş dünyası örgütlerince dile getirilen “bazı maddeler mutlaka değiştirilmeli, yürürlük tarihi ertelenmeli” şeklindeki talebe karşılık, “Şu ana kadar çok fazla sorun olabilecek bir kanaate ulaşmış değiliz. Erteleme olmaz. Sonra değişiklikler yapılabilir ama ertelenmez. Gerçekten sorun oluşturabilecek kanaati hâkim olacak bir husus olursa bakarız. Ayrıca ikincil düzenlemelerle bir kısım endişeler de giderilebilir” dedi.