19 Kasım 2011 Cumartesi

Toptan ette KDV yüzde 1'e indirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toptan ette KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesiyle ilgili olarak bunun et fiyatlarında bir miktar düşüşe yol açacağını belirterek, "Tüketici fiyatlarına, perakende fiyatlarına mutlaka bir olumlu etkisi olacak" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise toptan etteki KDV indiriminin bütçeye önemli bir etki yapmasını beklemediklerini bildirdi.
Eker, Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'ndaki İnteraktif Bakanlar Oturumunda yaptığı konuşmanın ardından, toptan ette KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi kararına ilişkin soruları yanıtladı. Toptan ette yüzde 8 KDV'nin yüzde 1'e düşmesinin, kayıt dışılığın önlenmesi açısından çok önemli bir adım olduğunu belirten Eker, çünkü Türkiye'deki et üretiminin bu sebeple biraz kayıt dışına gittiğini söyledi. Eker, "İkincisi, geriye doğru tüketiciye de bu aynı şekilde yansır. Dolayısıyla et fiyatlarında da bu bir miktar düşüşe yol açar" dedi. 


Et fiyatlarında ne oranda bir düşüş olacağının sorulması üzerine Eker, şunları kaydetti: "Oran yüzde 8, yüzde 1'e düşüyor, ama bazı şeylerin psikolojik etkisi fiziki etkisinden daha önemlidir, daha büyüktür. Burada böyle bir şey söz konusu. Sonuçta artık tüketici de üretici de bu işi işleyen bir manada et sanayicisi de sonuçta daha az vergi ödeyecek, daha az vergi ödeyeceğinden dolayı bunun tüketici fiyatlarına, perakende fiyatlarına mutlaka bir olumlu etkisi olacak. Diğer kalemlerde vergi oranları düştüğünde bunun bir etkisi oluyor, bunda da var. Fiyatları bir miktar aşağı çekeceğini düşünüyoruz." 

KDV indirimi kayıt içine alma oranını artıracak

KDV indiriminin kayıt içine alma oranını artıracağını söyleyen Eker, yüzde 1 gibi görünen devlet gelirinin aslında daha önce teoride yüzde 8 gibi göründüğünü, ama fiiliyatta hiçbir şekilde belki karşılığı olmadığını belirtti. Eker, KDV indirimiyle devlet açısından da daha fazla gelir getirmesi beklentisi taşıdığını ifade etti. Mehdi Eker, "Bizim esas birinci amacımız, bu sektör üzerindeki vergi yükü azalsın. Bir gıda maddesidir, temel tüketim maddesidir, insanlar vergi sebebiyle daha yüksek bir fiyatla ürün almasınlar. Bizim Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak birinci hedefimiz bu. Ama bunun aynı zamanda ülke ekonomisine de katkısı olur. O da kayıt içine alma ile ilgili bir yan etkisi de olacaktır" dedi.

Talimat Erdoğan'dan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın halkın tükettiği temel gıda maddeleriyle ilgili konularda çalışma yapılması talimatını verdiğini bildiren Eker, "Mutfakla ilgili... Dolayısıyla bu konuda da biz Maliye Bakanlığımızla çalışıyoruz. Bundan sonra biraz daha hızlı çalışacağız" diye konuştu. Sırada hangi ürünlerin olduğunun sorulması üzerine de Eker, 2007 yılında çok sayıda gıda maddesinde bir indirim yaptıklarını hatırlatarak, "Bir kısmının oranı yüzde 18 iken yüzde 8'e , bazıları yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmişti. Şimdi bu safhada etle başladık. Diğer temel gıda maddeleri ile arkası gelecek. Kapsam genişletilecek" şeklinde konuştu.

Şimşek: Bütçeye önemli bir etki yapmaz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise toptan etteki KDV indiriminin bütçeye önemli bir etki yapmasını beklemediklerini bildirdi. Şimşek, "Son, et ve bulgurla ilgili KDV indirimi toptan satışlar için geçerlidir. Amaç, kayıt dışılığını azaltmaktır. Söz konusu sektörlerde, bulgurda olsun ette olsun önemli bir kayıt dışılık söz konusudur. Toptan satışlarda KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e düşürüyoruz. Ama perakende satışlarda bir KDV değişikliği söz konusu değildir."

Hiç yorum yok: