1 Ağustos 2012 Çarşamba

Sigortasıza dul aylığı bağlanır mı?

Okurumuz S. Akkuş, “Dedem 1924 doğumlu ve 1952 sigorta girişi var. Fakat prim gözükmüyor. Kendisi vefat etti. Bu bilgiler üzerinden biz ninemi emekli etmek istiyoruz. Dul aylığı bağlanması için hangi koşullar gerekiyor ve ne yapmamız lazım?” diyor.

Okurumuzun sorusu bir çok kişiyi yakından ilgilendiriyor. 1.10.2008 tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine;

a) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya,

b) 4/a bendi kapsamında (SSK) sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanmaktadır.

Yani en az 1800 gün primi bildirilmiş veya 4-1/a bendi kapsamında (SSK) sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmektedir.

4-1/a bendi kapsamında (SSK) sigortalı sayılanların hak sahiplerine ölüm (dul-yetim) aylığı bağlanabilmesinde 900 günün veya 5 yıllık sigortalılık süresinin hesabında askerlik veya yurtdışı borçlanması gibi sürelerin dikkate alınmamaktadır.

Ölüm tarihinde sigortalı ile yasal evlilik bağlantısı bulunan eşine aylık bağlanmakla birlikte, prim günü ve sigortalılık süresini doldurmayan kişilerin hak sahiplerine aylık bağlanmıyor.  

Okurumuzun dedesinin bağlı bulunduğu SGK müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurup gün dökümlerini tespit ettirmesi ve askerlik borçlanmasıyla birlikte toplam 1800 günü tamamlaması halinde dul aylığı bağlanabilir. Aksi halde gün sayısı yetersiz olduğundan aylık bağlanmaz.

Resul Kurt
10.12.2011

Hiç yorum yok: