28 Temmuz 2012 Cumartesi

Borçlar Kanunu da değişiyor, ticari kredide eş rızası bitiyor.

Son günlerde ‘ticari kredilerde eş rızası şartı’ içeren düzenlemeyle gündeme gelen Borçlar Kanunu değişiyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iş adamlarına Borçlar Kanunu ile ilgili, “iş dünyasını olumsuz etkileyen, günlük işlemleri sıkıntıya sokan ne varsa bize bildirin” çağrısında bulundu. Babacan, tıpkı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) olduğu gibi şikayetleri değerlendirip Borçlar Kanunu’nda değişiklikler yapabileceklerini söyledi. Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde düzenlenen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) iftarına katılan Babacan, yaptığı konuşmada, Borçlar Kanunu’nu Meclis’ten geçerken sosyal tarafların tam anlamı ile dinlenemediği ve aceleyle geçtiğini söyledi.


İş dünyası sıkıntısını anlatamadı

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu’nun aynı tarihte Meclis’ten geçtiğini hatırlatan Babacan “Ama uygulama tarihini 1 Temmuz 2012 olarak attık. Dedik ki, bu arada Meclis’ten geçmiş haliyle Resmi Gazete’de yayınlansın, problemler, sıkıntılar bize gelsin, kanun yürürlüğe girmeden, düzeltme paketi ile birlikte yürürlüğe girsin” dedi. Türk Ticaret Kanunu için bunu yaptıklarını ve 70-80 maddenin değiştiğini hatırlatan Başbakan Yardımcısı Babacan “Ancak Türk Ticaret Kanunu üzerine öyle yoğunlaştık ki, iş dünyamız bize Borçlar Yasası ile ilgili yeteri kadar problemleri sıkıntıları anlatmadı, belki anlatamadı. Meclis’in kapanacağı günlerde 7-8 maddesinde değişiklik yaptık. Yani bize ulaşan problemler kadarını yansıttık ama Meclis kapandıktan sonra da şimdi ardı ardına problemler geliyor” diye konuştu. 


Tüm iş dünyasından bekliyoruz 


Babacan şunları söyledi: “Aynı Türk Ticaret Kanunu’nda olduğu gibi Borçlar Kanunu’nda da bir değişiklik paketine ihtiyaç var. Çünkü bu iki kanun Meclis’ten geçerken, sosyal kesimlerin, ilgili tarafların, paydaşların, iş dünyasının görüşü tam yansıtılarak geçmedi. ‘Bir an önce hızlıca geçsin, daha sonra problemleri çözülür’ dedik. Toplam 3 bin maddelik bir paket vardı önümüzde. Şimdi sıra inşallah Borçlar Kanunu’nda. Borçlar Kanunuyla ilgili iş dünyasını olumsuz etkileyen, günlük işlemleri sıkıntıya sokan ne varsa bizlere bildirin. MÜSİAD başta olmak üzere iş dünyamızın tüm örgütlerinden biz bunları bekliyoruz. Bunlar ulaştıktan sonra aynı Türk Ticaret Kanunu’nda yaptığımız gibi ekonomi Koordinasyon Kurulu’nu toplarız, ilgili tarafların görüşlerini alırız, yasayı hazırlayanların görüşlerini alırız ve inşallah makul, uygun bir yol bularak problemleri ortadan kaldırırız.” 


Fazla taviz olmaz, büyük yatırım kaçarsa kaçsın 


Yeni Yatırım Teşvik Programı’nın oldukça kapsamlı bir program olduğunu belirten Babacan, uygulama da problemler olabileceğine işaret ederek, işin prensiplerini bozmadan değişikliklerin her zaman yapılabileceğini bildirdi. Babacan, bazı ülkelerde pazarlıkla teşvik verildiğini, ancak kendilerinin bu hataya düşmediklerini söyledi. Bazen kendilerine de ‘Büyük yatırım bak, özel bir şey istiyor, vermezsek kaçacak’ ancak 10 yıldır buna direndiklerini belirten Babacan, “Kaçsın önemli olan ilke, prensip ve güven. Hiç kimseye bir başkasından daha fazla imtiyazlı bir teşvik veremeyiz. Güveni ancak böyle sağlarız” diye konuştu.

Hiç yorum yok: