8 Ekim 2012 Pazartesi

İşçilikten Memurluğa Geçişlerde Kıdem Tazminatı/İkramiye Çatışkıları

İşçilikten Memurluğa Geçişlerde Kıdem Tazminatı/İkramiye Çatışkıları

Soru: İşçiyken aynı kurumda memur olanların kıdem tazminatı hakkı var mı? Bu durumdaki kişiler için kıdem tazminatı ve ikramiye durumları nasıl olur?

Cevap: Aynı kurum içinde işçilikten memurluğa geçişte kıdem tazminatı hakkı bulunmuyor. Zira kıdem tazminatı hakkı doğması için muhakkak sözleşmenin feshi gerekiyor ve fesih halinde de kurum ile kişi ayrışmış oluyor, aynı kurumda memur olarak devamının önü de tıkanmış oluyor. Fesih, işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi sona erdiren bir işlem olup statü değişikliği bu anlama gelmediği için kıdem tazminatının ödenmesini gerektirmiyor.

İşçi SSK'lılığa (4/a sigortalılığına), memur E.S. iştirakçiliğine (4/c sigortalılığına) tabi olup işçilikten memuriyete geçtikten sonra 3,5 yıl veya daha fazla çalışma durumunda kişi E.S.'dan emekliliğe tabi olduğu için o kurumdan emekliliğinde de kamudaki tüm çalışma süresi karşılığında emekli ikramiyesine hak kazanıyor. Ancak işçilik süresinin emekli ikramiyesi kapsamında değerlendirilebilmesi için akdin kıdem tazminatı hakkını kaybedecek biçimde feshedilmemiş olması yani örneğin istifa etmiş olmaması şart bulunuyor. Zaten E.S. da ilgili kuruma bu durumu ve kıdem tazminatına müstehak durumda olup olmadığını soruyor.

Bu noktada çalışanlar için iki önemli hak kaybı söz konusu oluyor. İlki son ücret üzerinden ödenmesi gereken kıdem tazminatının özellikle de kamudaki işçiler için memur emekli ikramiyesinden yüksek olması, ikincisi ise kıdem tazminatında süre bakımından üst sınır bulunmamasına karşın emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırının bulunmasıdır. Örneğin 20 yıllık işçilikten sonra 20 yıl da memuriyet yapan bir personel 40 yıl yerine 30 yıl ikramiye alabiliyor.

Şevket Tezel

Hiç yorum yok: