12 Aralık 2011 Pazartesi

Sağlık nedeniyle kıdem tazminatı alma

Kıdem tazminatına hak kazanmanın koşullarından biride sağlık sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanmadır. Sağlık sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanma uygulamasında iş sözleşmesini işçi veya işverenden birisi fesh edebiliyor.

İşçi iş sözleşmesini;
- İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa,
- İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa, feshedebilir.
- Örneğin; işyerinde işçinin sağlığını tehdit eden kimyasal maddeler varsa, işçi ile aynı ortamda bulunan bir başka işçi veya işveren verem vb. gibi bulaşıcı bir hastalığa tutulmuşsa veya tozlu bir ortamda çalışan işçi akciğer hastalığına yakalanmışsa işçi iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir. İşçi iş sözleşmesini bu durumlardan biri ile feshederse ve bir yıllık çalışması varsa kıdem tazminatına hak kazanır.



İş sözleşmesini sağlık sebebiyle işverende fesh edebilmektedir. İşveren sağlık sebepleriyle işçinin iş sözleşmesini
- İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi,
- İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması, durumunda fesh edebilir.
- Örneğin; işyerinde kasiyer olarak çalışan bir işçinin kas ve kemik hastalığına yakalanması ve çalışamayacağına ilişkin durumunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi halinde işveren işçinin iş sözleşmesini feshedebilir.
- Sağlık sebebiyle işçi veya işverenden birisi tarafından sözleşme feshedilmişse işçininde çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Sağlık sebebiyle iş sözleşmesinin fesh edilmesinde ihbar tazminatı ödenmez.


ARİF TEMİR / GÜNEŞ

12.12.2011

Hiç yorum yok: