29 Şubat 2012 Çarşamba

Şubat ayı gün sayısının SGK'ya bildirilmesi

Şubat ayında SGK'lıların çalışma gün sayılarının ne şekilde hesaplanacağı konusunda uygulamada tereddütler yaşanmaktadır. Şubat ayında işe girenlerde veya çeşitli nedenlerle şubat ayında eksik günü olanların SSK gün sayısının nasıl hesaplanacağı "Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"de düzenlenmiştir. Esasen çok doğru olmamakla birlikte, maalesef usul ve esaslar SGK tarafından belirlendiği için, burada yanlışta olsa SGK uygulamasını açıklamak istiyorum. 

Sigortalıların; ay / dönem içinde ücret almaya hak kazandıkları süreler, E-Bildirge şifresi kullanmak suretiyle Prim Ödeme Günü bölümüne, hak ettikleri ücretleri ise "Hak Edilen Ücret" ve "Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" bölümüne kaydedilmektedir.


1- Tam ay çalışan sigortalıların prim gün sayısı

Ay / dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay / dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay / dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak girilecektir.

Örneğin, özel sektöre ait bir işyerinde 2012 / Şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, 2012 / Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı, şubat ayının bu yıl 29 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 gün olarak girilecektir.

Günlük ücretle çalışan işçiler için şubat ayında 28 gün çalışılması halinde 28 günlük ücretin, Mart/2011 ayında 31 gün çalışılması halinde 31 günlük ücretin ödenmesi gereklidir. Diğer bir deyişle Aylık ücretli (Maktu) çalışanlar şubat ayında tam ay çalışmaları halinde 30 günlük ücret ödenecektir.

Ay/dönemin ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, 30 olarak girilecektir. Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılmış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, 30 olacaktır. Örneğin, 1 Şubatta işe başlayan ve şubat ayında tam çalışan bir kişi için 30 günlük SGK primi ödenecektir.

Yine, 29 Şubat 2012 günü işten ayrılan ve şubat ayında tam çalışan kişi için de 30 günlük SGK primi ödenecektir.

2- Bazı günlerde çalışmayan sigortalıların prim gün sayısı

Ay / dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanır. Buna göre, ay içinde eksik çalışması bulunan sigortalıların prim ödeme gün sayıları;

"Ay/dönemdeki toplam gün sayısı - Eksik gün sayısı = Prim ödeme gün sayısı"

formülü vasıtasıyla belirlenir.

Ay / dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle çalışma gün sayıları üzerinden hesaplanacaktır.

Örneğin, özel sektöre ait bir işyerinde 2012/Şubat ayında 5 gün ücretsiz izin alan işçi için, 24 gün çalışma ve 5 gün ücretsiz izin olmak üzere 29 gün olarak sisteme girilecektir.

İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dâhil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

İbrahim Işıklı Dünya Gazetesi

Hiç yorum yok: