1 Ekim 2011 Cumartesi

Analık hali ve işgöremezlik ödeneği

Çok sayıda kişiyi ilgilendiren konulardan biri kuşkusuz analık hali. Yasaya göre 4/a yani SSK sigortalısı kadına, analık hallerine bağlı olarak günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

Ödenek hekimin vereceği istirahata bağlı olarak doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için ödenir.

Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine çalışılan süre de eklenir. Bu sürelerin eklenebilmesi için doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmasının uygun olduğuna dair sağlık raporu düzenlenir.

Tabii ki; geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için de bazı şartlar var. Bunları;

- İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
- Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
- Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
- Doğum olayının gerçekleşmiş olması, şeklinde özetlemek mümkün.

Doğum öncesi 8 hafta veya çoğul gebelik halinde 10 hafta istirahata ayrılan veya 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan ancak erken doğum yapan kadın sigortalıya doğum yapacağı tarihten önce ise kullanamadığı günler doğum sonuna ilave edilerek geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

Sigortalı kadının hekim raporuna istinaden çalıştığının ve doğum öncesi izninin başlama tarihinin tespiti için düzenlenecek raporda “Gebelik normal/çoğul gebeliktir. Doğuma… hafta kalmıştır. Sağlık durumu, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygundur.” ifadelerine yer verilecek ve mutlaka rapora düzenlenme tarihi ile poliklinik protokol numarası yazılacaktır.

Bu duruma göre, raporun düzenlenme tarihi, doğum öncesi izninin (8 veya 10 haftanın) başlama tarihi olarak kabul edilir.

Doğumuna 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan kadın sigortalının erken doğum nedeniyle kullanamadığı doğum öncesine ait günleri doğum sonuna ilave edilerek geçici iş göremezlik ödeneği verilir.


Yahya ARIKAN
Cumhuriyet

Hiç yorum yok: