1 Mart 2012 Perşembe

Binek oto alımında ödenen KDV


KDV Kanunu'na göre binek otomobili alımında yüklenilen verginin indirimi mümkün değildir. Araç kiralama ve araçların işletilmesi işini yapan mükellefler ise bu amaçla aldıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde yer alan KDV'yi indirim konusu yapabilir. Bu çerçevede, gerçek usulde vergilendirilen taksi işletmecisi, sürücü kursu ve otomobil kiralama şirketi gibi işletmeler, faaliyetleriyle ilgili satın aldıkları binek otomobilleri için ödedikleri KDV'yi indirim konusu yapabilir. Bu mükelleflerin binek otomobilinin alış belgesinde gösterilen KDV, ait olduğu takvim yılı aşılmamak kaydıyla, ilgili belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde, bu araçların fiilen faaliyette kullanılmaya başlanılıp başlanılmadığına bakılmaksızın indirilebilecektir.



Örneğin; mükellef tarafından araç kiralama faaliyetinde kullanılmak üzere Ocak 2010 döneminde satın alınan araç sebebiyle ödenen KDV, bu dönemde aracın kiralanıp kiralanmadığına bakılmadan indirilebilir. Binek otomobili işletmeciliğiyle uğraşan mükelleflerin işletme amacı dışında satın aldıkları binek otomobillerine ait vergi ise indirim konusu yapılamaz. Mesela otomobil kiralama şirketinin kiralama amacı dışında şirketin kendi ihtiyacı için aldığı otomobile ait (genel müdüre veya personele tahsis edilen otomobil) vergi indirilemez. Bir otomobil firmasının test sürüşü aracı olarak aktifine kaydettiği binek otomobiline ait yüklenilen KDV de indirilemez.

Türk Gümrük Tarife Cetveli'nin 87.04 tarife pozisyonunda belirtilen taşıtların sonradan değişiklik yapılarak binek otomobiline dönüştürülmesi durumunda, bu taşıtların iktisabında yüklenilen KDV ile binek otomobiline dönüşüm nedeniyle oluşacak ÖTV farkı üzerinden hesaplanacak KDV indirim konusu yapılamaz. Taşıtın alımında indirim konusu yapılan KDV ise dönüşüm işleminin yapıldığı dönemde indirim hesaplarından çıkarılarak 'İlave Edilecek KDV' olarak beyan edilmeli.

Ahmet Yavuz
Zaman Gazetesi

Hiç yorum yok: