1 Ocak 2012 Pazar

Kredi kartı işlemlerinin muhasebeleştirilmesi

Tek düzen hesap planının kullanımı ile ilgili olarak karışıklık yaratan konulardan biride, kredi kartlı satışların muhasebeleştirilmesinde yaşanmaktadır. Bu karışıklıklardan birisi POS hesabına geçen paranın hangi hesapta takip edileceği, bir diğeri de bankaya ödenen komisyon bedelinin kaydedileceği hesaptır.

Kredi kartlı satışların takibinde, hesaba geçen paranın takibi ile ilgili olarak 108 Diğer Hazır Değerler hesabı kullanılmalıdır. Her şeyden önce kredi kartı satışı ile POS hesabına geçen miktar, satışı yapan işletme için alacak olmaktan çıkmıştır. Bu meblağ işletme için her an kullanıma hazır bir değerdir. İstenildiği anda değer kaybına uğramadan kullanılması kuralıda zedelenmemektedir. Zira satıcı firma bu parayı kullanmak istediğinde bankaya ödeyeceği komisyonu göz önünde bulundurarak, maliyet hesaplamasını buna göre yapmakta ve satışı yapılan mal bedelinde satıcı açısından eksilme olmamaktadır.



Kredi kartlı satışlarda sorunlu bir alanda ödenen komisyonun hangi hesapta takip edileceği hususudur. Zira kredi kartlı satış bir pazarlama tekniğidir. Bu sistemi kullanan işletmeler diğer işletmelere oranla, tüketiciler tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Bu nedenlerden dolayı kredi kartlı satış neticesinde bankaya ödenen komisyon bedeli kanımızca, 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri hesabında ya da işletmenin mali bünyesine uygun bir gider hesabında takip edilmelidir. Ayrıca bu şekilde komisyon bedelleri gelir tablosunda faaliyet kârı veya zararının oluşumunda dikkate alınabilecektir. Örnek: (A) işletmesi 01.05.2007 tarihinde, Samsun mağazasından 1.540,00 YTL nakit ve 2.000,00 YTL kredi kartı ile olmak üzere toplam 3.540,00 YTL mal satmıştır. Katma değer vergisi mal bedellerine dahildir. Satışlar aynı gün banka hesabına geçtiğinden 10 YTL komisyon ödenmiştir. Bu işlemin muhasebe kaydı şu şekilde olmalıdır. 

–––––––––––––––––01.05.2007–––––––––––––––––
100 KASA HS. 1.540,00
108 DİĞER HAZIR DEĞERLER HS. 2.000,00
        600 YURT İÇİ SATIŞLAR HS. 3.000,00
       391 HESAPLANAN KDV HS. 540,00
–––––––––––––––––/–––––––––––––––––––––––––

 Özgür ÖZKAN / İrfan ÖZEN
 İSMMMO Mali Çözüm Dergisi

Hiç yorum yok: